2 sonuçtan 1 --- 2 arası gösteriliyor
  1. #1

    Question Green Card'ı Kaybettikten Sonra

    Merhaba ben yaklasık 7 sene ABD'de yaşadım ve vatandaş olmaya az zaman kalmışken Turkiye'ye dönmek zorunda kladım elimden olmayan sebeplerden ötürü. Yaklaşık 3 yıldır ABD'ye dönüş yapamadım. Green Card'ımı kaybetmiş olduğumu varsayıyorum. 2 yıldır Türkiye'de çalışıyorum ve yazın iznimde ABD'de yaşayan ve vatandaş olan ablamı ziyaret etmek istiyorum. Sizce turist vizesi alma şansım nedir? Ayrıca turist vizesine başvurmadan önce USCIS'in sitesinde gördüğüme göre " I-407 Record of Abandonment of Lawful Permanent Resident Status" diye bir formu doldurmam gerekiyormuş. Bunu ne kadar önce yapmam gerekiyor bileniniz var mı? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

  2. #2

    Varsayılan green card

    herkes bu yesil karti muhafaza icin 6 ay'da bir giris cikis kuralini soruyor. 6 ay esasinda kanuni bir kural degil. "6 ay kurali" diye bir kural yok. 12 ay diye de bir kural yok. kanun bir yesil kart sahibinin ne kadar siklikla amerika'ya giris cikis yapmasi gerektigini aciklamiyor. eskiden bir yilda bir giris yapilmasi gerekiyor diye bir kural vardi, yaklasik 10 yil once kalkti bu kural.

    6 ay kurali vatandaslik hakkindan geliyor; ne yazik ki insanlar yesil kart koruma kurallariyla karistiriyor. vatandaslik kuralina gore, vatandasliga hak kazanmak icin asagidaki uc sartin gerceklesmesi gerekiyor:

    1. en az 5 yildir (bir amerikaliyla evliyseniz 3 yildir) yesil kart sahibi olucaksiniz; ve

    2. bu 5 (veya 3 yilin) en azindan yarisini fiziksel olarak amerikada gecireceksiniz (30 veya 18 ay); ve

    3. bu 5 veya 3 yil suresince bir defada 6 aydan fazla amerika disinda bulunmayacaksiniz....




    eger bir seferde 6 aydan fazla amerika disinda bulunursaniz, o zaman 30 ayiniz sifirdan saymaya basliyor.




    bakilan tarih basvuru tarihinizden itibaren geriye yonelik olan 5 yil. yani, 1 ocak 2013'te basvuruda bulunursaniz, 7 yildir yesil kartiniz var ise, onemli olan ilk 2 yilda ne kadar amerika'da bulundugunuz degil, son 5 yilin ne kadarini amerika'da gecirdiginiz.

    iste, bu 6 ayda bir giris-cikis yapmak gerek saplantisi yukardaki 3. sarttan geliyor. eger vatandaslik kaygisinda degilseniz o zaman 6 ayda bir giris-cikis yapmaniz gerekmiyor.

    kanuna gore yesil kart amerikada suresiz ikamet hakki. eger gocmenlik makamlari artik ikamet etmediginize kanaat getirirlerse, o zaman elinizden alabiliyorlar. bu karari tek bir unsura dayanarak vermiyorlar. durumun geneline bakiyorlar. "eger durum geneline bakarsak, bu kisi amerikada ikamet ediyor mu, etmiyor mu?"... eger ediyorsa sorun yok. etmiyorsa, o zaman bu kisinin amerikada ikamet etmemesi uzun vadeli bir durum mu, yoksa gecici mi? yani, yakin gelecekte bu kisi amerika'da ikamet edecek, ama su an amerika disinda sorumluluklari oldugu icin onlari bitirmeyi mi bekliyor. sonucta tatmin olmazlarsa gidiyor yesil kart-- "surekli amerikada yasamiyorsaniz ne geregi var ikamet iznine" gerekcesiyle...

    bu tabi ki objektif bir degerlendirme degil. her yil giris yapacaksiniz filan gibi bir kural olsa o zaman isiniz cok kolay, ne yapmaniz gerektigini bilirsiniz. ama karar sureci cok subjektif oldugu icin insan iki arada bir derede kaliyor.

    benim muvekkilerime kisaca soyledigim su:

    1. eger amerika ile siki baglantilariniz (banka hesabi, gelir olmasa bile her sene vergi beyaninda bulunmak; eyalet ehliyeti; amerikada ismine kayitli telefon numarasi; vs. vs.) varsa; ve

    2. giris cikista bir yili gecirmezseniz cok problem olmuyor...

    re-entry permit diye bir basvuru sureci var, gerekirse bunu yapabiliyorsunuz. eger bir yili gecireceginize cok eminseniz o zaman re-entry permit alin diyorum.. o zaman iki sene giris-cikis yapmaniz gerekmiyor. onun da iki dezavantaji var:

    1. vatandaslik surecinizi geciktiriyor; ve

    2. bir daha yenilemek cok zor-- bak kardesim, tamam, su an ikamet edemiyorum, bana iki yil verin, sonra kesin ikamet edicem diyorsunuz, sonra tekrar "ikamet etmeyecegim" demek problem cikartabiliyor.

    son olarak sunu da ekleyim, zaten otomatik yesil kart iptali diye birsey suc islemediginiz surece olmuyor. genelde cekirge bir sicrar, iki sicrar sistemiyle ilerliyor durum. eger sizin artik amerika'da ikamet etmediginizden suphelenirse giriste zorluk cikartiyorlar-- "bu sekilde devam ederseniz kartinizi elinizden aliriz, re-entry permit'e basvurun" diyorlar. boyle bir uyaridan sonra re-entry permit basvurusu yapmaz ve tekrar giris-cikis yapmaya kalkarsaniz kartinizi kapida elinizden aliyorlar.

    dilerim sorularinizin cevabini bulmussunuzdur...


    M. Arda Beskardes
    Attorney-at-Law
    11 Broadway, Suite 615
    New York, New York 10004
    USA

    +1-718-766-9454 -t (New Number!)
    +1-718-425-9978 -f
    [email protected] -e
    Last edited by Administrator : 12 02 2017 tarihinde saat 14:41 Neden: reklam icerikleri temizlenmistir.


 

Bookmarks

Gönderme Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Cevap yazamazsınız
  • Mesaj yazamazsınız
  • Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
  •